Blog

14 listopada 2019

Budujemy biotopy Nowej Gwinei i Pampy

W końcówce tego roku (a jest jeszcze 2019) powróciliśmy do dobrze nam znanego budynku ptaszarni Warszawskiego Ogrodu Zoologicznego. Tym razem zmierzyliśmy się z przebudową dwóch wolier jednocześnie i to w ekstremalnie krótkim czasie, bo cały projekt został wykonany w 9 dni. To szaleńcze tempo narzuciliśmy sobie sami, ze względu na złe prognozy pogody. Maszyny których używaliśmy pracowały na zewnątrz budynku i chcieliśmy uniknąć pracy w niskich temperaturach i na deszczu.

Podstawowymi założeniami modernizacji była zabudowa centralnej ściany obydwóch wolier, które były bliźniaczymi pomieszczeniami o takich samych wymiarach. Wybudowaliśmy tematyzacje obejmujące dwa odmienne biotopy: jeden lasu deszczowego Nowej Gwinei oraz drugi suchych terenów Południowo Amerykańskiej Pampy. Obie woliery zostały wyposażone w duże donice rozciągnięte wzdłuż ścian wybiegów.

W wolierze imitującej Pampę oprócz donicy wykonaliśmy płytki basenik, do którego będą mogły wchodzić ptaki. Donica została połączona w jedną całość z sadzawką tak aby zachować spójny wygląd i ciągłość. Centralna ściana na której wybudowaliśmy imitację osuwiska zamontowane zostały naturalne korzenie drzew oraz zatopione zostały naturalne kamienie.

Woliera przedstawiająca klimat lasu deszczowego Nowej Gwinei była już wyposażona w sadzawkę, która jest wybudowana z naturalnych kamieni. Naszym zamiarem było takie połączenie budowanej przez nas donicy, aby nie odróżniała się od już istniejących na wybiegu naturalnych kamieni. Wykonaliśmy również prace naprawcze sadzawki, w której były spore ubytki w niecce.

Główną ścianę tej woliery zabudowaliśmy potężnymi blokami ze sztucznej skały, które imitowały głazy. Bardzo nam zależało na wprowadzeniu pewnego akcentu, który odróżniałby ten wybieg od innych tego typu i efekt osiągnęliśmy budując dwa rodzaje bloków kamiennych.

Trzeba przyznać, że jak często napotykamy na różnego typu komplikacje, które mogą przedłużyć nasze prace przy realizacji tego typu projektów, to tym razem zadanie udało się zakończyć całkiem zwinnie. I tak jak założyliśmy wszystkie prace z zaprawami zostały zakończone ostatniego dnia dobrej pogody.

Realizacje, Sztuczne skały , , ,

Skomentuj Ten Wpis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

SWITCH THE LANGUAGE