Woliera Argusa – ZOO Warszawa

Woliera Dla Argusów – Ogród Zoologiczny w Warszawie

Modernizacja wybiegu obejmowała połączenie dwóch niezależnych wybiegów. Motywem tematyzacji wybiegu były świątynie Angkoru w Kambodży

Zakres Prac

Projekt obejmował swoim zakresem budowę dekoracji oraz mural przedstawiający dżunglę i korzenie figowca. W ramach przebudowy wykonane zostały:

  • Ściana imitująca ruiny świątyni wykonanej z bloków skalnych
  • rzeźba głowy Buddy
  • Reliefy na zabudowie kanałów wentylacyjnych
  • Wyjścia dla zwierząt na zewnętrzną część woliery
  • Sadzawka dla ptaków z odpływem wody
  • Brama świątyni z donicami, łącząca dwa niezależne pomieszczenia
  • Zabudowa starych instalacji w formie korzeni figowca
  • Budowa sztucznego drzewa z systemem korzeniowym oraz donicami pomiędzy korzeniami
  • Malowanie muralu przedstawiającego dżunglę oraz korzenia figowca. Mural został namalowany w sposób sprawiający wrażenie trójwymiarowości

Łączna powierzchnia zabudowy ze sztucznych skał to 100 m2.
Powierzchnia muralu to 60 m2